Thursday, October 23, 2014

Habibi Kitchen - Balah El Sham / Хабиби Китчен - Балах Эль Шам



Hello folks!
I like to try new recipes and after  I tried to cook Qatayef  a friend of mine suggested to me to try to cook Balah El Sham. Balah El Sham is traditional sweet dessert from Egypt. It has shape of a date coz ‘Balah’ means ‘Date’ on Arabic. I found the recipe in Internet and in my opinion it looked pretty simple. So I did it! In my opinion it’s really simple recipe and it doesn’t take too much time. But you have to know one very important thing – this dessert is very very very very very sweet! So be ready when you start to eat it – it’s hard to stop and it can influence your body )))))
As I didn’t have a special stuff to make the shape of Balah El Sham looks like the date I used tea spoon so mine Balah El Sham looks more like doughnuts. :) But it didn't change the taste ))) And another funny thing – I’m mad about éclairs and always wanted to make them but was scared by the dough as I’ve been thinking it’s very hard. But after I cooked Balah El Sham I realized that the dough is the same as for éclairs!!!! And it was easy to make it! So I’ll cook some éclairs soon :)

So here we are with the recipe

Ingredients

Syrup:
2 cups sugar
1 1/2 cups water
few lemon drops

Fritters:
1 cup water
1 cup flour
80 grams butter
5 large eggs
1 tsp Vanilla powder
2 cups vegetable oil for frying

Make the syrup first:
Heat sugar and water over medium heat till sugar is dissolved, then boil for 5 minutes add the lemon juice and let it cool. Syrup will thicken while cooling.

In a heavy saucepan over medium heat, bring butter and water to a running boil. Pour the flour mixture all in one go and stir using a wooden spoon till it form a ball shape. Turn the dough on a clean bowl and cool for 15 minutes.
Mix in the eggs one at a time stirring well after each addition. Add the vanilla and stir again.

Fill the dough in a piping bag fitted with a nozzle of the shape you desire. Or you can drop a small amount of the batter in the oil using a teaspoon.

Get the oil to the frying point over medium heat, drop 5cm log from the piping bag into the hot oil. You can use a scissors to cut the end of the log if it sticks to the piping bag. Or just use the teaspoon and drop batter gently in the oil. Watch carefully.

Fry for 3 minutes on each side till you reach a deep golden brown. Take out from the oil and drain for 2-3 seconds, immediately dip the fritters in the cooled syrup for 1 minute only and take them out. Serve warm or cold.

You can also omit dipping them in syrup if you don’t like that much sweet taste, only dust them with powdered sugar after they are drained from oil.


Всем привет!
Я люблю пробовать новые рецепты и после того, как я приготовила арабские блинчики Катаеф, мой друг порекомендовал мне попробовать приготовить Balash El Sham/Балах Эль Шам.   
Bals El Sham традиционный сладкий десерт, который готовят в Египте. Десерт имеет форму фиников, так как слово Balah переводится как «финик» с арабского. Я нашла рецепт в интернете и он не показался мне сложным. Так что я приготовила этот десерт!  Рецепт действительно легкий и приготовление не занимает много времени. Но вы должны знать одну очень важную вещь – десерт очень очень очень очень сладкий! Так что будьте готовы, когда начнете его есть – остановится трудно и это может повлиять на вашу фигуру))))) Так как у меня не было кондитерского мешка и я использовала чайную ложку, то мои Balah El Sham больше похожи на пончики, чем на финики))) Но это совершенно не повлияло на их вкус. )))  И еще одно смешное наблюдение – Я ужасно люблю эклеры и  всегда хотела попробовать приготовить их, но мне всегда казалось, что тесто для эклеров очень сложное. Но после того, как я приготовила Balah El Sham я вдруг поняла, что тесто абсолютно такое же как для эклеров! И оно легкое в приготовлении! Так что я определенно испеку эклеры в самом ближайшем будущем! ))

Рецепт

Сироп
450 гр. Сахара
480 мл воды
Несколько капель лимонного сока

Тесто
240 мл воды
150 гр муки
80 гр сливочного масла
5 крупных яиц
1 ч. ложка ванильного сахара
480 мл растительного масла для жарки


Вначале делаем сироп.
Нагрейте воду с сахаром на среднем огне до полного растворения сахара, доведите до кипения и дайте сиропу покипеть в течение 5 минут. Добавьте лимонный сок и оставьте сироп остужаться. После того, как сироп остынет, он станет более густым.

Поставьте кастрюлю на средний огонь, положите сливочное масло и воду и доведите до кипения. Добавьте муку и мешайте деревянной ложкой, пока смесь не превратится в шар. Переложите тесто в чистую миску и дайте остыть в течение 15 минут. Далее добавляйте по одному яйцу и хорошо перемешивайте после каждого добавления. Добавьте ваниль и еще раз перемешайте.

Переложите тесто в кулинарный мешок или используйте чайную ложку.

Налейте растительное масло в широкую кастрюлю и поставьте на средний огонь. Если вы используете кулинарный мешок, то выдавливайте полоски теста длиной не более 5 см. Если вы используете ложку, то просто добавляйте небольшие кусочки теста в масло.
Жарьте каждую сторону по 3 минуты, пока тесто не станет насыщенно коричнево-золотистого цвета. Вытащите из масла, дайте стечь маслу в течение 2-3 секунд и сразу положите в сироп на 1 минуту (не более!). Вытащите из сиропа, дайте стечь излишкам сиропа. Подавать теплыми или холодными – на ваш вкус.

Вы также можете обойтись без сиропа – в таком случае после приготовления, посыпьте Balah El Sham сахарной пудрой.

  

4 comments:

  1. They look good...but I'll skip...not too keen on very sweet things. Puff pastry dough is super easy...what I find hard to make is the vanilla cream inside, I never get the right texture.

    ReplyDelete
  2. Aaahhh, I'm drooling here! You cant show stuff like that to pregnant girls :) I will most definitely try this recipe!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...