Thursday, October 9, 2014

Autumn is perfect time to make Plum homemade jam :)




Hello folks!

You still have time to buy some plums and make a lovely homemade plum jam with walnuts. I like plum jam and when I saw this recipe I immidately decided to try it! All you need is some time and patience :)







Ingredients:
Plum — 1.5 kg
Walnuts — 70 g hulled.
Sugar — 800 g
Lemon zest — 1 tsp.
Cognac — 20 g (1 tbs.)
Water — 150 gr


Preparation:
Wash plums and remove stones. Put plums and 150 gr of water. You have to cook plums on an enough big fire 10 minutes, stirring quite often. You'll see that after this 10 minutes plums will turn into kinda porridge.

Next step - add lemon zest, chopped walnuts and sugar. Then you have to cook plums for another 35 minutes on an average fire and stiring almost all the time.

The last step - after 35 minutes turn the fire off, add 1 tbs. of cognac, mix the jam well and leave for 5 minutes. After 5 minutes put the jam into jars and leave jars open for 1.5-2 hours - the jam needs this time coz it'll have a thin layer on the jam's surface which is a protecting layer. Then you can close the jars or just start to eat the jam :)

I made this jam three times and here is my additional notice - I used 500 gr of sugar for 2 kg of plums (with stones). I also added some lemon juice - around juice of 1/2 lemon. As I don't have cognac I used single malt whisky :)

Hope that my post inspired you turned into a hero and to make such jam :)
xoxo

Всем привет! На дворе осень и Вы по-прежнему можете успеть приготовить очень вкусный джем из слив с грецкими орехами. Я обожаю сливовое варенье и когда мне попался на глаза рецепт этого джема, я сразу решила его поробовать.

Ингредиенты:
Слива — 1.5 кг
Орехи грецкие — 70 г
Сахар — 800 г
Цедра лимона — 1 ч.л.
Коньяк — 20 гр
Вода — 150 мл

Приготовление:
Сливу хорошенько промыть, удалив плодоножку.  Затем удалить косточку.
В кастрюлю/таз налить 150 граммов воды и добавить сливу. Варить на довольно большом огне минут 10, довольно часто помешивая. Уже через это время вся слива практически превратится в этакую кашу.

Следующий этап - добавляем цедру лимона, молотые грецкий орехи и сахар. И варим на среднем огне 35 минут, постоянно помешивая.

Последний этап - выключаем огонь, добавляем 20 гр. коньяка, размешиваем и оставляем на 5 минут. Раскладываем джем по банкам и оставляем на 1,5-2 часа. Это время нужно, чтобы на джеме образовалась защитная пленка. Далее можно закрывать банки крышками или начинать есть джем ))))

Я готовила этот джем три раза и вот мои личные наблюдения - я брала 500гр сахара на 2 кг слив (с косточками). Помимо цедры лимоны, выжимала в джем половину лимона. За не имением коньяка пришлось обойтись шотландским односолодовым виски ))))

Надеюсь, что мой пост вдохновил Вас на маленький подвиг ))))
xoxo

6 comments:

  1. I love plums and this recipe seems great!

    ReplyDelete
  2. What a great recipe. I am making jams the same way but using Rum or Gin and I never tried to add nuts to my jams. Sounds interesting! I just have to try it now, thank you for sharing.

    ReplyDelete
  3. I love plums! But they're over here by now. If I had 2 kilograms of plums I'd probably just eat them all, LOL!!

    ReplyDelete
  4. OMG! I'm sitting here and drooling :) It looks and *sounds* absolutely yummy!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...